zondag 3 mei 2009

De Grote Update Deel I: Weg Met 't Sanitair ! (13 & 14 april 2009)

Wegens tijdsgebrek is't weer een tijdje geleden dat de blog geüpdatet (ik vind dit een vreemd woord, maar wel correct volgens de spellingcontrole) werd. Voor de leesbaarheid heb ik de update chronologisch opgedeeld in verschillende berichten, te beginnen met deel één (dit deel dus): (paas)maandag 13 en dinsdag 14 april.

Paasmaandag is een vrije dag: Leen was dus thuis, Stijn nam dinsdag een extra dagje vakantie én Frederik had een paar dagen bouwverlof: hét moment om er in te vliegen voor het zwaardere werk!
En stond ons nog veel te doen.

We schrijven paasmaandag 13 april.
Terwijl Leen zich op de pleistering van de WC boven stortte, demonteerde Frederik de WC's (zowel boven als beneden). Met wat hulp van Stijn werd ook het sanitair meubilair van de badkamer (een mega boiler, een gietijzeren douche/bad en een lavabo) en de keuken verwijderd. Zo kon ook de pleistering en cementering in de badkamer en keuken eraan geloven. Verder werden de rolluiken uit hun kasten gehaald en klaargelegd voor het containerpark: een gewichtig karweitje, maar het verliep vrij vlot.

Nog op maandag werd er een gat gekapt in de livingvloer, om te zien welke beton we in de kuip zullen hebben (vrij naar de uitdrukking "welk vlees kuip hebben") als we onze vloer uitbreken. Uiteindelijk blijkt dit nogal mee te vallen: de beton gaat er vlotter uit dan eerst gedacht. Met verkrachte eenden zal dit vrij vlot kunnen verlopen (kandidaten voor deze job mogen zich altijd melden, zodra de aannemers weten wanneer ze aan de betonnen vloerplaat willen beginnen, kunnen we plannen wanneer we de vloer zullen uitbreken).
Tenslotte hebben we ook de laatste restanten van de schouw op het gelijkvloers verwijderd, en tegen dan zat Paasmaandag erop.

Op dinsdag moest Leen werken: toen waren we dus nog met twee op de werf.
Het plan was om de muren tussen de garage en de keuken te slopen, maar omdat kalk- en cementeringspuin niet samen afgevoerd kunnen/mogen worden met steenpuin, moesten we de "plakking" eerst volledig afkappen. De best mogelijke manier om je tijdens een verbouwing een been uit te zweten.
Met wat onderling afwisselen zijn we er uiteindelijk toch in geslaagd (de ander hield zich ondertussen bezig met stenen kuisen). Het uitbreken van de muren ging een heel stuk vlotter, maar was wel ook vrij spannend: blijft het plafond op z'n plaats of niet?

Nadat de muren volledig afgebroken waren, was er een verschil van een viertal millimeter meetbaar tussen voor en na, maar er was nergens een scheurtje te zien (noch boven, noch beneden). Geen probleem dus.
Omdat we toch bezig waren met afbreken hebben we ook een gat gemaakt in de schouw op het eerste verdiep. Daar zagen we dat de schouw vanop de gewelven op het eerste doorgemetst is tot boven: om deze af te breken moeten we dus van bovenaf beginnen.

Nadien werden nog alle afgebroken stenen gekuist, en hebben we onze werf een beetje opgekuist. Alle houtafval werd ingeladen in de remorque (we hebben redelijk goed moeten stapelen) en naar de Messem gevoerd, waar Eric het zal verzagen, waarna het in de open haard terecht zal komen. En zo was het lange weekend gepasseerd!

Bij deze: bedankt Frederik voor de hulp, en bedankt Eline voor het lenen van je ventje!

Hieronder: de foto's van de werken tijdens deze 2 dagen.
't Ging Vooruit

Geen opmerkingen: