zondag 3 mei 2009

De Grote Update Deel IV: Nooit Meer Sinterklaas Deel 2 (2 mei 2009)

Wegens tijdsgebrek is't weer een tijdje geleden dat de blog geüpdatet werd. Voor de leesbaarheid heb ik de update chronologisch opgedeeld in verschillende berichten. Je begint dus best te lezen bij Deel I (drie berichten lager dus).

Gisteren, zaterdag 2 mei, hebben Frederik en ikzelf het volgende grote werk aangepakt: de schouw!

Omdat de schouw vanop de gewelven van het eerste verdiep doorgemetst is, moesten we deze van bovenaf afbreken. Omdat daardoor ook een gat in het dak zou ontstaan, hadden we hiervoor mooi weer nodig, zodat we dit gat ook direct konden dichtmaken.
Zaterdag was het dan zover: toen we om 7 uur aan de voorbereidingen begonnen was het bewolkt, maar droog. Tegen half 8 zaten we op het dak (dank u voor de lange ladder Opa!), en gingen de eerste pannen eraf.

Na het losmaken van het afdichtingslood, werd eerst de afdikplaat van de schouw (bij bendadering 100cm x 50cm x 6cm) gewapend beton kapotgeschoten, en met zo weinig mogelijk beschadiging van het onderdak naar beneden gebracht. Het afbreken van de schouw zelf ging vlotter: Frederik maakte op het dak de stenen los, ik sorteeerde en kuiste op de begane grond. Tegen de middag was de klus zover geklaard dat de schouw tot onder het dak afgebroken was, en het onderdak weer steenpuin vrij was gemaakt.

Na een pauze waarin we de sneeuwlatjes gehalveerd hebben (Dank u Chris) en wat boterhammen binnenspeelden, zijn we dan begonnen aan het dichtleggen van het dak. Zonder veel problemen kregen we het onderdak dicht, en werden de oude pannen, aangevuld met wat pannen van de opa van Frederik (waarvoor dank), weer op het dak gelegd. Het resultaat: om 15u30 hadden een perfect dicht dak, waar je zelfs geen kleurverschil aan ziet, de bouwheer (Stijn dus) was tevreden dat zijn dak dicht was, de werfleider (Frederik) was content dat hij op tijd klaar was met z'n werk zodat hij naar zijn kersvers petekind kon gaan kijken (Inge en Alexander: proficiat met Maxim!).

Stijn heeft daarna nog tot 18u de schouw verder afgebroken tot er enkel nog schouw overbleef op het eerste verdiep. Nadien nog wat steenkuis- en opruimwerk, en de werkdag was weer gepasseerd!

Danku Frederik, voor de hulp, en Eline voor de boterhammetjes!

Foto's van de werken kan je hieronder vinden.
Afbreken Schouw & Dak

Geen opmerkingen: